Ochutnávka domácí výroby z mléka - Vyškov

Prezentační akce s předvedením výroby čerstvého tvarohu začínala u mléčného automatu v pátek ráno ve Vyškově. Tato akce byla zvláštní v tom, že ochutnávka hotových mléčných výrobků a výroba tvarohu probíhaly současně. Pořadatelé - AGROS Dědice velmi šikovně využili možnost vaření v kuchyni s jídelnou, vedle které je umístěn mléčný automat.

Lidé si tak mohli nakoupit mléko, ochutnat výrobky, koupit receptář, mléčné kultury, syřidla a zároveň se podívat, jak se vše vyrábí. Jednoduchá ukázka výroby spočívala ve třech krocích

  1. Šetrná pasterizace mléka (zahřátí mléka na 72°C po dobu 30s.)
  2. Zaočkování (přidání mléčné kultury) a zasýření (přidání syřidla).
  3. Konečný produkt – tvaroh.

Další podrobnosti, zkušenosti a rady s domácí výrobou byly předány v průběhu vaření. O výrobu se zajímali nejenom maminky a babičky, ale i zvídaví pánové. Doufáme, že názorná ukázka domácí výroby tvarohu přesvědčila většinu zúčastněných o tom, že to není nic složitého a určitě to stojí za pokus, na kterém si můžete sami pochutnat. Celkovou atmosféru akce dokreslovala Laktenínka – maskot Tmléka, která si odbyla na veřejnosti svoji premiéru. A rozhodně ve velkém stylu. Střídající se nosiči dokázali upoutat kolemjdoucí i kolemjedoucí obyvatele, kouzlila úsměvy a byla platným členem týmu.

« Zpět

Fotogalerie

Komentáře