Acidofilní mléko

Vyrobit si acidofilní mléko doma je velmi jednoduché.

Koupíme čerstvé mléko, mléko zahřejeme na 72°C po dobu 15 sekund a pak rychle zchladíme na pokojovou teplotu.

 

Přidáme:

  • sušenou acidofilní kulturu (na1 litr mléka asi desetinu sáčku)
  • koupené acidofilní mléko z obchodu, pouze s živou kulturou

(asi 1dcl do 1 litru převařeného mléka).

 

Dobře zamícháme a necháme stát při pokojové teplotě 16 – 20 hodin. Potom dáme do chladničky a necháme vychladit. Vydrží v chladničce i 2 týdny.


 

 

Nezapomeňme si z našeho acidofilního mléka ponechat asi 1 dcl na další zaočkování. Nebo si můžeme acidofilní nápoj zamrazit (dávky po 1 dcl) a použít na další výrobu.

Komentáře