Domácí jogurt

Čerstvé mléko zahřejeme na 85 – 90°C a pak rychle zchladíme na 45 – 50°C.

 

 

 

Zaočkujeme jogurtovou kulturou :

  • použijeme sušenou jogurtovou kulturu - 1dcl připraveného zákysu na 1 litr mléka (Zákys si připravíme tak, že do 1 litru pasterovaného a zchlazeného mléka vysypeme celý obsah sušené jogurtové kultury a necháme při pokojové teplotě 23°C stát v klidu po dobu 16 – 20h. Vytvoří se krásně hustý zákys, který můžeme rozdělit na 10 dávek do malých kelímků a zamrazíme).
  • použijeme vlastní jogurt z předchozí výroby (2 pol. lžíce na 1 litr mléka)
  • koupíme bílý jogurt s živými kulturami (např. Choceňský bílý, Hollandia bílý nebo Jihočeský bílý ve skleničce) a dávkujeme stejně 2 pol. lžíce na 1 litr mléka.

Dobře rozmícháme a naplníme do dobře umytých skleniček ( mytí v myčce je dostatečné).

 

 

 

 

Skleničky uzavřeme a umístíme na teplé místo, aby teplota neklesla pod 40°C po dobu 4 – 6 hodin. Můžeme ho umístit do jogurtovače, do kastrůlku s vodou a vodu přihřívat, nebo v létě na vyhřátý balkón, ale když je teplota vyšší než 45°C může být jogurt hodně kyselý z důvodu překysnutí. Doporučujeme osvědčenou výrobu jogurtu v peřinách. To znamená, že uzavřené skleničky přikryjeme utěrkou a dáme do peřin. Je to jednoduché a opravdu to funguje!

 

 

Hotový jogurt (je tuhý, neteče) dáme do chladničky a skladujeme 2 týdny.

 

Pokud jsme si vyrobili více jogurtu než sníme, můžeme přebytky (jakékoliv množství) vylít do misky, přidat sůl, bylinky nebo koření dle chuti a nechat odkapat v plachetce do druhého dne. Poté ho vychladíme v chladničce.

 

Vznikne nám velmi lahodný krémový sýr lebánský (labneh). Můžeme ho jíst s opečeným chlebem. Jeho mírně kyselkavá osvěžující chuť vynikne na topince s česnekem.

 

Pokud chceme, aby byl jogurt lahodnější a měl pevnější konzistenci, můžeme do mléka zamíchat 1 pol. lžíci sušeného mléka na 1 litr mléka a čerstvou smetanu (sebranou z jiného mléka, než z kterého vyrábíme jogurt) asi 1 - 2 dcl na1 litr mléka.
Vše dobře zamícháme a spolu zahříváme (pasterujeme) na teplotu 90 °C. Dále ve výrobě jogurtu pokračujeme stejným způsobem, jak je popsáno výše.
 

Různé úpravy jogurtu

Jogurt můžeme samozřejmě konzumovat přírodní bílý, nebo smíchaný z různými cereáliemi. Nejběžnější kombinace je jogurt na sladko smíchaný s marmeládou nebo čerstvým ovocem.

Jogurt je i výborným společníkem pro slané kombinace. Kdo by odolal naleženému, vychlazenému salátu z nastrouhané okurky, jogurtu se solí, koprem a rozmačkaným česnekem.

V horkých letních měsících si můžeme smíchat (rozmixovat) jogurt se smetanovým zákysem a vyrobíme si svůj jogurtový nápoj, který je sladší než samotný jogurt. S čerstvým ovocem je ideálním nápojem především pro děti.

Ať sníme svůj jogurt bílý,sladký nebo slaný děláme pro své zdraví to nejlepší, protože jogurt dodává dětem i dospělým zdraví prospěšné látky - vápník , fosfor, bílkoviny, vitamíny a důležité živé bakterie, které podporují naši obranyschopnost. Jsou velmi dobře stravitelné a účinné, proto jsou pro nás nenahraditelné.
 

Komentáře