Uzrálý sýr

1 kg tvrdého tvarohu nastrouháme najemno, nejlépe do kameninové nádoby s dobře těsnící poklicí, (může být i jiná nádoba, mně se osvědčil nerezový rendlík).

 

 

Osolíme, dobře promícháme, setřeme stěrkou tvaroh ze stěn, urovnáme jeho povrch a dobře uzavřeme poklicí. Umístíme na teplé místo v kuchyni (např. na skříňku v blízkosti sporáku). Sýr zraje nejlépe za horkých letních dnů, v zimě můžeme podpořit zrání nastrouhaným syrečkem (na 1 kg tvarohu 2 kolečka jemně nastrouhaného syrečku dobře smíchat s tvarohem).

 

Asi za 4 dny bychom měli ucítit charakteristickou vůni.

 

 

 

Opatrně zkontrolujeme zrání tak, že vidličkou odkryjeme kousek horní vrstvy. Sýr musí být zralý i ve spodní vrstvě. Pokud nám sýr neuzrál do 7 dnů, je velká pravděpodobnost, že zhořkne nebo zplesniví (záleží hodně na teplotě - ideální je 30-35°C a také na dodržení čistoty při výrobě).

Když je sýr zralý, smícháme ho s drceným kmínem nebo s drceným pepřem, případně přisolíme a dáme do uzavíratelné sklenice do chladu. Můžeme ho mazat na chléb s máslem, dělat různé pomazánky, ale nejlepší je udělat z něj ještě pečený sýr.

Komentáře