Proč je důležitý život v mléce?

Podstatou mléka je podporovat a posilovat život. Není to jen tekutina, kterou zaháníme žízeň či chuť. Mléko je na počátku života každého narozeného savce. Právě tyto funkce mléka zajišťují živé mikroorganismy, které organizují, tvoří a obnovují imunitu organismu, pomáhají neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla, zlepšují stravitelnost živin, oddalují stárnutí organismu, působí na celkový svěží stav člověka.

Mléko bez života je jako auto bez motoru. Je stejně krásné, má stejně velký kufr, může jezdit, dokonce je ekologičtější a bezpečnější a asi i déle vydrží, ale .....

Chcete vědět víc ?

Čerstvé syrové mléko obsahuje všechny základní živiny:

  • tuky ( 3,9%),
  • cukry (4,7%),
  • bílkoviny(3,4%),
  • vitamíny a minerály (0,7%) z celkové sušiny mléka.

Jednotlivé živiny lze získat i z jiných zdrojů, jako je zelenina, luštěniny a mořské plody , ale mléko je nabízí v plně využitelné formě.

Mléko obsahuje množství vitamínů, jeden litr mléka zabezpečí potřebnou dávku vitamínu B 12, je důležitý pro tvorbu červených krvinek a fungování nervového systému, vitamín A, důležitý pro ochranu sliznic a zvyšuje odolnost proti infekcím. Dále obsahuje vitamíny  E, B1, B2, B6. Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku a fosforu, které jsou důležité nejen v ranném vývoji člověka, ale i ve vyšším věku, preventivně působí proti osteoporóze, je stravitelnější za přítomnosti vitamínu D, který se v mléce také nachází.

Bílkoviny jsou asi největší skupinou, která je deaktivována tepelným ošetřením. Význam imunoglobulinů (protilátek) je pro nás velmi důležitý, protože se zapojují do našeho imunitního systému. Imunoglobuliny jsou schopny identifikovat a zneškodnit cizí objekty-bakterie a viry v organismu, nebo zabraňují jejich pomnožení. Enzymy, jsou katalyzátory různých chemických reakcí např. trávení, vstřebávání. Mají protibakteriální účinky.

Účinnost imunoglobulinů je ovlivněna tepelnou úpravou. Působení ultravysoké teploty UHT ničí většinu specifické imunitní aktivity mléka!

Mléko ovšem obsahuje celou škálu mikroorganismů, příznivých i nepříznivých. Přirozená mikroflóra především zahrnuje bakterie mléčného kvašení - rod Lactobacillus a Bifidobacterium.

Působí probioticky to znamená, že příznivě ovlivňují zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Přirozenou cestou prodlužují trvanlivost mléka, mléko působením mléčných bakterií zkysne a je nadále poživatelné. Pouze jinak chutná a je stravitelnější. Mléčné bílkoviny a laktóza (mléčný cukr) jsou rozloženy na jednodušší složky. Vznikají výrobky, které jsou lahodné svou kyselostí a osvěžující chutí, mají výborné senzorické a dietetické vlastnosti.

Bakterie mléčného kvašení potlačují růst a ničí patogenní nežádoucí mikroflóru v trávícím ústrojí člověka. Nežádoucí mikroflóra se v mléce také přirozeně nachází, ale pokud neumožníme vlastním působením vhodné prostředí k jejich rozvoji, tak nám neuškodí!

Sdílení